Cambridge IELTS 11: Test 2 – Reading Passage 3 Solution

0
26275
Neuroaesthetics Cambridge IELTS 11 Reading Passage

Cambridge IELTS solution Neuroaesthetics with answer explanation. Cambridge IELTS 11, Test 2 – Reading Passage 3 Step by Step Solution. IELTS reading passage solution, tips and tricks with answer key.

 

 

Neuroaesthetics

Questions 27-30

Choose the correct letter, A, B, C or D.

Write the correct letter in boxes 27-30 on your answer sheet.

 

27. In the second paragraph, the writer refers to a shape-matching test in order to illustrate

C. our tendency to be influenced by the opinions of others.

Answer: C. (P2, L4-6) When — decisions such as matching a shape to — people often choose (influenceda definitively wrong answer if they see others doing the same

28.  Angelina Hawley-Dolan’s findings indicate that people

 

D.  have the ability to perceive the intention behind works of art.
Answer: D. (P3, L7-8) It seems (indicate) that the viewer (people) can sense (perceive) the artist’s vision in paintings (art works).

29.  Results of studies involving Robert Pepperell’s pieces suggest that people

B. find it satisfying to work out what a painting represents.

Answer: B. (P4, L6-7) It would  these images (paintingas puzzles, and the harder it is to decipher the meaning, the more rewarding (satisfyingis the moment of recognition

30. What do the experiments described in the fifth paragraph suggest about the paintings of Mondrian?

A. They are more carefully put together than they appear.

Answer: A. (P5, L2-4) Mondrian’s works (paintingare deceptively simple, but eye-tracking studies confirm that they are meticulously (carefully) composed (put together), —.

 

 

Questions 31-33

Complete the summary using the list of words, A-H, below.

Write the correct letters, A-H, in boxes 31-33 on your answer sheet.

 

31. C. (P1, L5-6) Neurological — demonstrate the impact which Impressionist paintings have on our feelings (emotions).

32. B. (P7, L1-3) Alex Forsythe analysed the visual intricacy (complexity)of different pieces of art suggest that many artists use a key level of detail to please the brain.

33. H. (P7, L4-5) What’s more, —  repeated motifs (imagerecurring (occur frequently) in different scales.

 

Questions 34-39

Do the following statements agree with the views of the writer in Reading Passage 3?

In boxes 34-39 on your answer sheet,write

YES    if the statement agrees with the views of the writer

NO    if the statement contradicts the views of the writer

NOT GIVEN if there is no information on this

34 Forsythe’s findings contradicted previous beliefs on the function of ‘fractals’ in art.
Answer: NOT GIVEN (P7, L4-7) No information related to Contradicting Previous beliefs.

35 Certain ideas regarding the link between ‘mirror neurons’ and art appreciation require further verification.
Answer: YES. (P8, L4-6) — mirror neurons‘, which — hypothesis will need to be thoroughly tested.

36 People’s taste in paintings depends entirely on the current artistic trends of the period.
Answer: NO. (P8, L7-9) While  currently popular, — once the trends of previous generations have been forgotten .

37 Scientists should seek to define the precise rules which govern people’s reactions to works of art.
Answer: NO. (P9, L2-3) It would, however, be foolish to reduce art appreciation to a set of scientific laws

38 Art appreciation should always involve taking into consideration the cultural context in which an artist worked.
Answer: YES. (P9, L3-4) We shouldn’t underestimate the importance of the style of a particular artist, their place in history and the artistic environment of their time. 

39. It is easier to find meaning in the field of science than in that of art.
Answer: NOT GIVEN. (P9, L5-7) There is no information whether its easier or difficult to find the meaning…..

 

 

Question 40

Choose the correct letter; A, B, C or D.

Write the correct letter in box 40 on your answer sheet.

40. What would be the most appropriate subtitle for the article?

A. Some scientific insights into how the brain responds to abstract art.
Answer: A. (P9, L4-7) Use POE (Process of Elimination) to get the right answer of this kind of question.

 

 

 

 

 

=================

Cambridge IELTS Keywords and Phrases in the Passage

 

Neuroaesthetics
Aesthetics
Emerging
discipline> Branch,
amygdala
bluer
haphazard
splashed
masterpiece
messy
brushstrokes
acclaimed
ambiguous
deceptive
meticulous
interpretation
visual
intricacy
fractal
intriguing
hypothesis
environment

 

 

 

 

 

Cambridge IELTS 11 – Reading Practice Test 2 Answer Key

 

1. TRUE 21. farming
2. NOT GIVEN 22. canoes
3. TRUE 23. birds
4. FALSE 24. wood
5. C 25. B,C IN EITHER ORDER
6. B 26. B,C IN EITHER ORDER
7. G 27. C
8. A 28. D
9. (lifting) frame 29. B
10. hydraulic jacks 30. A
11. stabbing guides 31. C
12. (lifting) cradle 32. B
13. air bags 33. H
14. ii 34. NOT GIVEN
15. ix 35. YES
16. viii 36. NO
17. i 37. NO
18. iv 38. YES
19. vii 39. NOT GIVEN
20. vi 40. A

How To Solve IELTS Reading Passage

  1. List of Heading
  2. Multiple Choice Question
  3. Yes, No, Not Given
  4. Short Answer Question
  5. Factor Matching
  6. Classification
  7. Summery Completion
  8. Information Matching

 

 

IELTS Online Preparation Materials

* * Task 2 Sample Answer

* * How to Solve Reading Passage?

* * Practice Reading Passage

* * IELTS Online Practice Test

** IELTS Book Collection